Artikelen

Artikelen

Tijdens mijn studie heb ik twee artikelen geschreven. Het ene artikel ging over phelgm en de andere over hoofdpijn.

Een samenvatting van beide artikelen zijn te lezen op deze pagina. Het volledige artikel is ook te vinden door op de bijbehorende link te klikken.

Phlegm

Onderwerp:
Wat is Phlegm volgens de Traditionele Chinese geneeskunde(TCG). Waarom kunnen punten van de Galblaasmeridiaan ingezet worden in de behandeling van Phlegm problemen.

Motivatie:
In Huang Di Nei Jing, Su wen (Yellow Emperor’s Inner Classic Eenvoudige vragen) staat: ”11 organen zijn afhankelijk van de functie van Dan (Galblaas).” “Dan (Galblaas) is als een rechter, die beslist over wat goed en fout is”. Er zijn ook veel Chinese uitdrukkingen over Dan: “Gan dan xiang zhao (Lever en Galblaas verlichten elkaar)”; “Dan xiao ru shu (zo bang als een muis)”, enz. Dan is een Fu-orgaan en tevens een buitengewoon Fu-orgaan. Fu-organen hebben een specifieke rol in het proces van het transformeren van voeding in zuivere en bruikbare Qi voor het lichaam en het elimineren van de afvalstoffen. Echter, hoewel Dan een belangrijke rol speelt bij het transformeren van voeding in zuivere en bruikbare Qi, scheidt hij geen afvalstoffen uit, maar slaat hij de essentie (Gal) op. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid om meer van deze meridiaan te willen weten.

Phlegm (Tan) is een veelomvattend concept en heel belangrijk in de TCG. Het komt heel frequent voor in de praktijk. De fysiologische hoofdoorzaak voor de vorming van Phlegm is Milt Leegte. Als de Milt er niet in slaagt om de Organische Vloeistoffen te transformeren en te transporteren, zullen deze accumuleren en veranderen in Phlegm. De Long en de Nier zijn ook betrokken in de vorming van Phlegm. Als de Long er niet in slaagt om de vloeistoffen te verspreiden en te doen dalen, en als de Nier er niet in slaagt om de vloeistoffen te transformeren en uit te scheiden, kunnen ze zich accumuleren als Phlegm. De Milt is echter altijd de primaire factor bij de vorming van Phlegm (Maciocia, G. pag. 452).

Volgens deze theorie kan ik op het eerste gezicht geen relatie leggen tussen Phlegm en de Galblaasmeridiaan. Daarom wil ik middels dit onderzoek meer weten waarom punten van de Galblaasmeridiaan ingezet kunnen worden om Phlegm problemen te behandelen.

Methode:
Door middel van literatuurstudie.

Resultaten:
Phlegm problemen hebben diverse ziekteoorzaken, o.a. de Milt Leegte, de Qi stagnatie, slechte eetgewoontes, enz. De lever is het belangrijkste orgaan dat aangetast wordt door Qi stagnatie. De Galblaasmeridiaan is intern-extern gekoppeld aan de Levermeridiaan. Punten van de Galblaasmeridiaan hebben een algemene actie: om het Lever Qi te spreiden. Dit verklaart waarom punten van de Galblaasmeridiaan ingezet kunnen worden om Phlegm problemen te behandelen.

Bekijk Artikel

Hoofdpijn

Help hoofdpijn de wereld uit Onderzoek naar hoofdpijn en de behandeling daarvan middels acupunctuur

Yong Yu
Beroepsopleiding Acupunctuur 2e jaar, Academie Qing-Bai
Juli 2018

Samenvatting:
Het hoofd is de meeste yang gedeelte van het lichaam. Voldoende yang qi, xue en voedingsessence zijn belangrijk voor de goede functionering van het hoofd. Hoofdpijn is een vaak voorkomende klacht, heeft een brede scala aan symptomen en veel invloed op iemands dagelijkse leven. Deze paper analyseert via literatuuronderzoek de fysiologie van het hoofd, de definitie van hoofdpijn vanuit de westerse en TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) optiek, de etiologie en de pathologie ervan. De TCG behandeling richt zich op de verbetering van de vrije stroming van qi en xue, en kan zowel de verstoringen van de interne organen als de blokkades op emotioneel en psychisch gebied van de betreffende organen opheffen. Een gezondheidsadvies kan helpen bij hoofdpijn beheer.

Bekijk Artikel